Omgaan met een borderliner: leer je eigen grenzen stellen

Omdat borderline persoonlijkheidsstoornissen in veel verschillende vormen voorkomen, is het moeilijk er iets algemeens over te zeggen. Een relatie of vriendschap met een borderliner is vaak niet te vergelijken met een relatie met andere mensen. Om te beginnen kun je bijzonder veel lol met ze beleven. Borderliners zijn vaak leuke mensen omdat ze allesbehalve saai zijn. Het zijn vaak flamboyante, geestige, impulsieve mensen. Ze hebben veel impulsieve ideeen, die ze ook vaak uitvoeren. Ze nemen geen blad voor de mond en kunnen extravert als ze zijn, in het middelpunt van de belangstelling staan. En als een borderliner je aardig vindt, kun je worden overladen met aandacht, complimenten en kadoos.

Dat is de positieve kant van het verhaal. Een borderline persoonlijkheidsstoornis heeft echter veel nadelen, in de eerste plaats voor de patient zelf. Ze gaat vaak gebukt onder hevige stemmingswisselingen (mannelijke borderliners bestaan ook maar de ziekte wordt meestal bij vrouwen ontdekt). Als ze boos, bang of depressief is, heeft ze veel aandacht nodig. Ze twijfelt snel aan zichzelf en heeft van anderen bevestiging nodig dat ze niet waardeloos is, en dat mensen van haar houden. Daarmee vormen sommige borderliners een extra druk voor hun omgeving. Als een borderliner met iemand goed bevriend raakt, klampt ze zich vaak helemaal aan die persoon vast. Als het voor die persoon op gegeven moment te benauwd wordt, kan de borderliner zich ontzettend in de steek gelaten voelen. Borderliners hebben namelijk vaak een grote verlatingsangst. Maar, als je steeds in gaat op de wensen van een borderliner, kan dat erg slopend zijn. Je moet dus toch je eigen grenzen stellen om je te beschermen.


Een schreeuw om aandacht

Als een borderliner haar problemen bij je uitstort, en hulp vraagt, doet ze dat niet om advies te krijgen. Ook al zegt ze van wel. Als je advies geeft moet je niet raar staan te kijken als ze het niet opvolgt. De reden dat ze advies vraagt, is omdat ze erkenning wil van haar problemen. Ze wil serieus genomen worden. Zodra je probeert te sussen of op te beuren door te zeggen dat het allemaal wel meevalt, kan ze proberen om het nog erger te doen lijken. Bij een volgende keer dat je samen praat, kan ze vertellen dat de problemen nog erger zijn geworden. Dit in de hoop dat je haar dan wel serieus neemt.

Het beste is om medeleven te tonen, en te zeggen dat je het heel rot voor haar vindt. Je kunt vragen of je iets voor haar kunt doen. Zodra ze doorheeft dat je haar serieus neemt, en ze haar verhaal kwijt is, kun je samen naar een oplossing gaan zoeken. Misschien dat gewoon even bij haar blijven, al voldoende oplossing is. Als je zomaar weggaat, kan ze in paniek raken.


Ongeloofwaardige verhalen

Heb je de indruk dat een borderliner liegt? Dat kan. Het kan een manier van haar zijn om zaken te dramatiseren zodat ze meer serieus genomen wordt. Toch is het niet verstandig om dan de problemen af te doen als niet bestaand. Het is immers een schreeuw om aandacht. Stel dat je er toch niet op reageert. In een extreem geval is het dan mogelijk dat ze terugbelt om te zeggen dat ze een buisje slaappillen heeft geslikt.

Borderliners zijn vaak nogal wisselvallig. Daardoor kunnen ze de ene dag helemaal enthousiast zijn over een vriend, over werk of studie. En de volgende dag is dat helemaal omgeslagen en is de relatie verbroken of de studie beeindigd. Neem dit desondanks serieus, al komt het op jou ondoordacht over. Je kunt wél zeggen dat ze je ermee overvalt, omdat ze eerst nog zo enthousiast was. En peilen hoe dit gekomen is, misschien dat ze door doorvragen zelf weer op andere gedachten komt.

Borderliners lijken soms heel irreele problemen te hebben: zaken waarvan je je moeilijk kunt voorstellen dat ze zich er druk om maken. Voor hen is het echter wel een serieus probleem. Laat merken dat je belangstellend bent zonder je op te dringen. Geef niet de indruk dat je vindt dat ze zeurt. Dat geldt ook voor algemene klachten waarvoor je moeilijk een advies kunt geven zoals 'Ik ben waardeloos, ik vertrouw niet op mezelf, ik wil niet meer verder leven'. Gewoon luisteren is vaak het beste en kan kalmerend werken.


Grenzen stellen

Borderliners informeren vaak niet of het schikt dat ze bellen of om hulp vragen. Maar het kan zijn dat het op dat moment echt niet goed uitkomt. Of dat je het niet meer aankunt om weer overladen te worden met andermans ellende. Zeker als je veel om iemand geeft, kan dit geestelijk voor jezelf een zware belasting zijn. Wat doe je dan?

Wijs haar niet af door te zeggen dat het niet uitkomt, dat je geen tijd hebt, of dat je geen raad weet met zulke gesprekken. Ze zal zich dan afgewezen voelen. Maar ga ook niet blindelings op haar verzoek in, dan doe je jezelf tekort. Beter is om te zeggen dat het even niet schikt, en een tijd te noemen wanneer ze terug kan bellen. Dan kan ze zich daarop instellen. Laat daarbij merken dat je haar problemen serieus neemt. Als het probleem dusdanig is, dat je haar niet kunt helpen, probeer dan te verwijzen naar afspraken die ze heeft met haar behandelaar.

Stel wel tijdig je grenzen, wacht niet tot je helemaal wanhopig bent. Anders kap je een contact af dat voor jullie beiden misschien heel veel kan betekenen. Als het teveel voor je dreigt te worden, neem dan contact op met andere vrienden of familie, of met de behandelaar.


Afstand houden en toch helpen

Laat merken dat je bezorgd bent als dat nodig is. Maar als een borderliner zich helemaal aan je vastklampt, moet je uitkijken dat je niet haar verantwoordelijkheden overneemt. Zoals het helpen met praktische zaken als financien, of bemiddelen bij ruzies. Als ze echter uitdrukkelijk je hulp ergens bij vraagt, kun je in dat geval helpen. Zorg dat duidelijk is dat ze weet waarbij ze wel je hulp kan vragen en waarbij niet. Wees hierin ook eerlijk, sluit haar niet buiten.
De kwetsbaarheid van een borderliner gaat niet zo ver dat je belangrijke zaken hoeft te verzwijgen, zoals je eigen of andermans problemen. Ook dan zal ze het gevoel hebben dat ze buitengesloten voelt en niet serieus wordt genomen.

Bron: http://www.gezondheidsplein.nl/

AfdrukkenE-mail


ScatyFan   06.08.2014 21:14
Ja Nee Hallo,

Ik heb een probleem dat ik alleen maar een vermoede heb dat mijn vriendin (ondertussen weer me ex) ook borderline heeft maar dat ik het niet zeker weet. Het is hiervoor ook uit gegaan en wou me al gauw weer terug en ik heb een vermoede dat ze me binnenkort ook weer terug wilt. Maar ze gaf niet haar grenzen aan en ze heeft me nooit verteld dat ze borderline heeft en ze doet net als of ze geen beperking heeft. Ik wist wel dat ze NAH heeft.
Ik heb dan wel het probleem dat ik op lastige meiden val. Omdat ik het niet wist dat ze borderline had en ik zelf niet eens wist wat het was totdat iemand zei dat die zo'n vermoede had. Nu ik het allemaal lees herken ik wel een hoop terug, want ik vond al zo raar dat ze zo probleem maakte terwijl er eigenlijk niks aan de hand was en schrok helemaal dat het weer uit ging, en dat doet me heel erg veel verdriet, als ze het had aan gegeven had ik er rekening mee kunnen houden want ik ben ondertussen wel gewend om me zelf op de laagste plaats te zetten, dus ik denk dat ik er wel mee kan leven.
Ik merkte ook dat ik altijd tegen haar moest zeggen dat ze goed was met piano spelen terwijl ik enkele valse noten of te lange pauzes hoorde en dat zei ik in bescherming omdat ik niet wil dat ze strak teleurgesteld zou worden als ze bekend wilt worden en niemand wil het omdt ht niet klinkt.
Ook maakte het me angstig dat ze afstand deed en niet wou zeggen wat er nou aan de hand is en ze zou nooit herkennen dat ze borderline heeft (stel ze zou het hebben.)
Mijn grootste vraag is eigenlijk, heeft ze het en hoe kan je er het beste mee omgaan.
En dat stukje met de piano hoe kan ik daar haar mee beschermen.

Wat me ook was opgevallen is dat ik me maar mijn excuses moest aanbieden terwijl niks fouts deed (ze vond me te hard maar ik ben eigenlijk soms juist te soft.) Ik heb het toen maar gedaan (maar omdat ik dacht dat ze normaal is) verwachte ik ook een excuses als ze iets doet wat ik niet leuk vind en toen werd ze best lastig en begon het conflict al.
Ik vond het ook vreemd dat ze het nie meer wou uit praten terwijl de vorige keer toen het uit was het wel persee wou dat het uitgepraat was. Is dat ook omdat ze gwn tijdelijk boos is ofzo dat ze dat zegt?
1 ding doe ik niet meer (want daar hebben we de meeste conflictjes door gehad) is chatten, maar dat is altijd lastig gegaan bij de relaties die ik heb gehad.
Ik hou ook nog steeds veel van haar en misschien raar dat ik het zegt als je dit leest maar ik heb ook nog steeds veel respect voor haar.
Ik hoop dat iemand mn vragen kan beantwoorden, alvast bedankt iedereen :)
 
 
michelle   10.05.2014 00:12
Ja Nee Heb te horen gekregen dat mijn oma een ernstige vorm van bordeline heeft.. ze geeft me vaak cadeautjes en moet vaak dingem op haar manier doen als ik het iets anders doe raakt ze in paniek en word ze boos. Zo erg zelfs dat ze me niet wil zien terwijl ik haar alles ben. Dus echt zo moeilijk dit om hiermee om te gaan ... iemand tips? Gr michelle.  
Laatst gewijzigd op 11.05.2014 09:57door Charly
 
Charly   11.05.2014 10:02
Ja Nee Probeer er met haar over te praten. Misschien dat dat helpt. Zij weet het beste hoe ze zich voelt en wat ze dan graag wil.  
 
Ollie   24.03.2014 11:18
Ja Nee ik zit ook met een vervelende situatie. Mijn vriendin heeft het (waarschijnlijk ) ook. Van de week is uiteindelijk de bom geploft toen ze dreigde haar leven te beeindigen. Ze is een ontzettend lieve meid en ik geef ook zielsveel om haar. Maar zelf kan ik niet goed mijn grenzen aangeven en weet ze me ook telkens stukje bij beetje te manipuleren. Maar het dreigen van haarzelf iets aandoen, in het begin snijden en nu al levensbeeindigi ng daar kan ik zelf niet mee leven. Juist door bij haar te blijven heb ik het idee dat ik het alleen maar erger maak. En daarom heb ik besloten de relatie te beeindigen. Maar uiteindelijk (ook voornamelijk op aandringen van de ouders) besloten toch met haar en haar ouders rond de tafel te gaan zitten, omdat ze ook een kindje heeft uit een andere relatie die ook een papa nodig heeft. Ik hou heel veel van haar, maar als ik bij haar blijf ben ik juist bang dat ik het alleen maar erger maak. En ik ben ban dat ik het uiteidelijk toch weer wil proberen.  
 
E   15.01.2014 14:09
Ja Nee Beste mensen,
Bordeliners zijn eigenlijk geweldige mensen, mijn dochter heeft het en ze is de liefse mens die ik ken maar meteen ook de grootste duivel. als ik me slecht voel is zij de eerste om mijn humeur binnen een oogwenk op te knappen met lieve woorden, behulpzaamheid, gekkigheid etc maar als ze zelf een mood-switch heeft, dan duren de ruzies tot midden in de nacht, stop kent ze niet, zelfs na twee jaar therapie. en de keiharde verwijten waar je emotioneel van breekt en echt twijfelt aan jezelf, op die momenten is het verschrikkelijk .
zodra de bui gekeerd is en er 5000 sorry's lieve watsapjes en excuses volgen dan maakt ze dat allemaal weer te mooi om waar te zijn, maar langzaam vreet het me op, leeg moedeloos en uitgeput word je ervan. voor 80% is ze een engel gods en de andere 20% lijkt mij te haten, pfffff maar je band met je dochter zet je niet uit, geen scheiding of zo.
 
 
matthijs   08.11.2013 11:00
Ja Nee hallo,

mijn vriendin heeft ook bordeline, een hiervoor heb k ook een relatie gehad met een bordeliner,
alleen heb ik de pech dat mijn karakter te lief is, kan slecht tegen gas geven,
deze relatie heeft ze al vaak beeindigd een en dag later heeft ze er spijt van.
ik heb in mijn woonplaats en huis gekocht om op te knappen dit was helemaal het einde voor haar, maar nu wil ze niet meer daar wonen om dat ze haar daar niet thuis voelt, en wil ze in haar eigen woonplaats wonen, maar het huis is nog lang niet klaar en zal met veel verlies verkocht moeten worden, dit is eigenlijk geen optie, nu is ze daar boos om een ben ik de gebeten hond, ze wil daar niet wonen om dat ze niet geaccepteerd voelt door me ouders, omdat die gezegd hebben dat ze het erg moeilijk vinden voor mij.
ze wil wel hulp accepteren maar staat al een tijd op wacht lijst.

wat moet ik hiermee

gr matthijs
 
 
Zachary   10.11.2013 14:43
Ja Nee Beste Matthijs,

Laat haar niet meer toe in je leven, hoeveel je ook van haar houdt. Ze maakt je kapot, emotioneel en financieel. Dit ga jij niet trekken.

Ga goed voor jezelf zorgen. Bouw je huis af. Zorg dat je weerstand opbouwt... zoek er eventueel hulp bij, van een instantie of van goede vrienden die je hierin kunnen steunen. Zorg dat je mentaal weer stevig in je schoenen komt te staan.

Als je huis af is, is het beter te verkopen. Maar wellicht is er tegen die tijd al weer iemand in je leven gekomen die jouw liefde wel waard is.

Sterkte.
 
 
Ester.   19.11.2013 18:44
Ja Nee Hier moet ik toch even op inhaken!!
Je zegt hiermee dus eigenlijk, dat iemand met Borderline geen liefde waard is??
Ze heeft er overduidelijk een probleem mee, en wat dat is, daar zul je achter moeten komen.
Ik vind het een beetje makkelijk zeggen: Dump haar ookal hou je van haar! Je vind wel iemand die je liefde WEL waard is.
Mensen met Borderline kunnen onwijs veel om iemand geven, zelfs zo erg dat ze alles, maar dan ook echt ALLES doen om geliefd te zijn door iemand.
Dus beter praat je niet zo hard over iemand, terwijl je niet weet hoe iemand in elkaar zit.
Dit is weer typisch zo'n geval van vooroordelen!!!
 
 
Dennis   23.06.2014 18:12
Ja Nee Heb je gelijk in ester...ik ben een man met borderliner , ik zal m'n leven geven voor m'n vrouw....maar ik begin te begrijpen dat ik haar benauw...ik geef haar geen ruimte haar eigen leven te lijden en dat vind ze heel erg...jaloezie claimen , touwtjes in handen houden...voor mijn gevoel niet gek maar voor m'n vriendin verschrikkelijk ....ik ben dus hulp gaan zoeken en merk dat ik er , hoe meer ik erover weet, hoe meer het werkt ...en toch hou ik de uitspattingen, hoe goed ik ook m'n best doe ....ik zie de realiteit niet meer in m'n buien en kan er dan al niks meer aan doen......ik ga hier mee kunnen leven en ik ga m'n vrouw helpen dit te kunnen doorstaan ...al moet ik nog 10 jaar therapie...voor buitenstaanders is dit moeilijk.....maar ze moeten niet vergeten dat wijzelf hier ook vaak aan onderdoor gaan......Gr Dennis  
 
E.M.   14.01.2014 21:09
Ja Nee Matthijs is haar vriend hoor, geen hulpverlener!!! !! Een relatie met een borderliner aangaan betekent jezelf kapot laten maken, want alles draait om de borderliner omdat die zogenaamd zielig is. Kom op zeg, dit is weer zo'n typisch voorbeeld van geen verantwoordelij kheid nemen en dus een typisch kenmerk van borderliners, anderen mogen HUN problemen oplossen! Zo werkt het niet, dat is geen liefde. Ik hoop voor Matthijs dat hij weg is bij haar!  
 
 
Verberg commentaar formulier Verberg commentaar formulier
 • Vet
 • Cursief
 • Onderstrepen
 • Doorhalen
 • Quote
 • Geordende lijst Ongeordende lijst
 • Smileys
 • :confused:
 • :cool:
 • :cry:
 • :laugh:
 • :lol:
 • :normal:
 • :blush:
 • :rolleyes:
 • :sad:
 • :shocked:
 • :sick:
 • :sleeping:
 • :smile:
 • :surprised:
 • :tongue:
 • :unsure:
 • :whistle:
 • :wink: